Jong geleerd bij ‘t Kroekestöpke

’t Kroekestöpke, een van de plekken in Leudal waar kinderen van 0 tot 12 terecht kunnen voor dag-, peuter- of buitenschoolse opvang in Roggel, Baexem en Heibloem. Elke dag staan de pedagogische medewerkers klaar om kinderen veiligheid, geborgenheid en structuur te bieden. Én beweging, muziek en cultuur! Een van de medewerkers vertelt erover.

“IK GELOOF IN DE KUNST VAN HET EENVOUDIG DENKEN. MET BEKERS, EEN TISSUEDOOS OF BLADEREN UIT DE TUIN KUN JE AL ONWIJS LEUKE DINGEN DOEN. ÉN HET DRAAGT BIJ AAN DE ONTWIKKELING VAN DE KINDEREN.”

“Je ziet ze echt genieten”

De pedagogisch medewerkers van ’t Kroekestöpke zorgen voor een breed aanbod van activiteiten waarin bewegen en cultuur ook een rol spelen, zodat kinderen kunnen ontdekken wat ze leuk vinden. “Ook leren ze zo wat ze graag doen en waar ze goed in zijn. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een kind op verschillende vlakken. Waarbij we onderscheid maken tussen jonge kinderen, die we spelenderwijs laten ontwikkelen, en oudere kinderen, waarbij we op zoek gaan naar hun kracht en talent. Daarnaast maken bewegen en cultuur je wereld groter”, aldus een van de medewerkers. Bij de buitenschoolse opvang kunnen kinderen zich opgeven voor sport- en cultuuractiviteiten, zoals muziek, circus of een creatieve workshop. Juist omdat we ze zelf laten kiezen, komen ze erachter wat ze wel en niet leuk vinden. Daardoor doen ze vol enthousiasme mee. Je ziet ze echt genieten.”

Beweegcoach Matti zorgt voor beweging, tips en inspiratie

De medewerkers van ’t Kroekestöpke doen waar ze goed in zijn. De één zorgt voor een warme deken. Bij een ander ligt het aanbieden van activiteiten meer in zijn of haar straatje. Iedereen staat in zijn of haar kracht. De beweeg-, muziek en cultuurcoaches van Leudal Leeft ondersteunen hierbij. Zo helpt beweegcoach Matti bij het organiseren van verschillende beweegactiviteiten. “Ze zorgt ervoor dat de kinderen beweging krijgen, elk op hun eigen niveau. Wanneer we opmerken dat een kind het kruipen dreigt over te slaan, worden kruipspelletjes aangeboden om het kind te prikkelen. Zeker bij jonge kinderen gaat het niet zo zeer om het sporten, maar vooral om het bewegen. Waarbij kinderen zich kunnen focussen op lekker bewegen en ontspanning. Matti zorgt niet alleen voor beweging, ook deelt ze tips en ideeën. Tijdens beweegmomenten kijken onze medewerkers mee wat er gebeurt en wat werkt. Ook gaat Matti zorgen voor inspiratiesessies voor onze medewerkers.”

Samen bewegen, samen genieten

“Ik geloof in de kunst van het eenvoudig denken. Veel materialen heb je al binnen handbereik en het hoeft niet veel voorbereidingstijd te kosten om voor de kinderen hier een uitdagende activiteit van te maken. Met bekers, een tissuedoos of bladeren uit de tuin kun je al onwijs leuke dingen doen. Kinderen ontdekken zelf wat ze ermee kunnen en dat is erg waardevol. Zo vormen ze zelf de activiteit. Dat is ook wat ik ouders wil meegeven. Kinderen leren door te doen en na te doen. Door als ouder actief bezig te zijn met activiteiten op gebied van bewegen en cultuur, inspireert dat je kinderen. Samen bezig zijn, is samen genieten. Het is niet alleen belangrijk, vooral ook erg leuk.

Mijn grootste tip is om balans te zoeken. Tegenwoordig zijn kinderen vaak veel minder buiten in deze digitale tijd. Vroeger hadden we geen schermen die ons afleidden van lekker buiten spelen. Ondanks dat geloof ik dat er ook voordelen en leerzame aspecten zitten aan smartphones, tablets en televisie. Toch hoop ik dat we een stukje vroeger kunnen terugbrengen in het heden.”