Leudal Leeft en CJG gaan voor een veilig en plezierig sportklimaat

Een sportvereniging is een belangrijke omgeving voor kinderen. Het creëren van een sociaal veilig en plezierig leerklimaat draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van een kind. Voor veel kinderen is niets leukers dan samen met vriendjes en vriendinnetjes een sport beoefenen. Echter komt het steeds vaker voor dat goedwillende trainers of spelers/speelsters stoppen, omdat de sfeer in de groep niet goed is. Dat moet worden voorkomen.

Ga voor de juiste aanpak!

Het ontstaan van problemen binnen een team kan diverse oorzaken hebben. Zo is het namelijk gewenst dat alle spelers in een spelersgroep van de lokale voetbalvereniging goed met elkaar kunnen opschieten. En dan moet ook nog de trainer de juiste manier vinden om goed om te gaan met de spelersgroep. Een groep sporters bestaat daarentegen nooit uit dezelfde type spelers. Er zijn altijd spelers die ten koste van alles willen winnen en zo zijn er spelers die het vooral leuk vinden om samen te sporten. Bovendien zijn er steeds meer kinderen die net wat meer of andere aandacht nodig hebben of waar de thuissituatie niet fijn is. Probeer die 15 kinderen dan nog maar eens goed te managen.

Aan de andere kant kan het natuurlijk ook zijn dat je als trainer/ coach niet volledig over voldoende kennis beschikt om groepen of persoonlijkheden in groepen te managen. Kinderen van 15/16 jaar hebben namelijk een hele andere benadering nodig dan kinderen van 7/8 jaar. Er zijn ook trainers die als goedwillende ouder meegroeien met hun kind(eren) maar er toch achter komen dat zij de groep op een gegeven moment niet meer onder controle hebben. Zorg er dan maar eens voor dat je een heel jaar een leuke en sportieve sfeer houdt.

Pedagogische ondersteuning voor verenigingen

Leudal Leeft en Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg bundelen de krachten en onderzoeken de behoeftes bij trainers en coaches uit Leudal voor pedagogische ondersteuning.

Via een online vragenlijst worden trainers naar hun ervaringen gevraagd en kunnen zij aangeven waar ze tegenaan lopen. Op basis van de reacties wordt er contact opgenomen. Personen die de vragenlijst invullen kunnen de voorkeur aangeven voor collectieve of persoonlijke ondersteuning. ‘We hopen met het aanbieden van deze ondersteuning dat het plezier in het sporten bij zowel trainer als spelers nog sterker wordt en dat er meer vrijwilligers behouden blijven voor verenigingen’ aldus verenigingsondersteuner Pleun.

Ben jij een trainer of coach en wil je meer informatie omtrent pedagogische ondersteuning? Vul dan snel de vragenlijst is!