Verenigingscafé Leudal Leeft

Sportverenigingen zijn zeer afhankelijk van vrijwilligers, echter komt het vaak voor dat verenigingen geen geschreven beleid hebben voor het vinden van nieuwe vrijwilligers, hoe de vereniging omgaat met haar vrijwilligers of hoe de vereniging laat zien dat zij haar vrijwilligers waardeert. Juist omdat vrijwilligersbeleid verenigingen enorm helpt, stond het eerste verenigingscafé van Leudal Leeft in het teken van een dergelijke aanpak.

Verenigingen staan vaak niet voldoende stil bij het organiseren van een vrijwilligersaanpak. Het zoeken naar nieuwe vrijwilligers gaat vaak vanzelf maar erg ad hoc, er wordt vaak in dezelfde poel van vrijwilligers gezocht en als vrijwilligers eenmaal aan de slag gaan is er te weinig (goede) begeleiding om de vrijwilliger voor langere tijd te binden. Daarom koos verenigingsondersteuner Ken voor twee thema’s uit het vrijwilligersbeleid en inspireerde hij de verenigingen met nieuwe informatie en voorbeelden hoe verenigingen zich beter kunnen richten op motivaties van vrijwilligers en hoe je nieuwe vrijwilligers betrekt bij de vereniging. Daarnaast besprak Ken welke belonings- en waarderingsmiddelen verenigingen kunnen inzetten voor haar vrijwilligers. “Een leuke en inspirerende sessie met bruikbare discussies” aldus een van de aanwezigen.

Om als vereniging concreet aan de slag te gaan met het opstellen van vrijwilligers is een individueel traject het beste. Het vergt namelijk tijd en energie van betrokkenen om dit voor elkaar te krijgen. Daarvoor heeft Leudal Leeft een aanpak liggen om verenigingen te helpen. “Als een vereniging met vrijwilligersbeleid aan de slag wil ga ik graag het gesprek aan en maken we samen een plan van aanpak” aldus verenigingsondersteuner Ken.

Heb je als vereniging vragen of interesse in vrijwilligersbeleid of wil je graag een volgende keer een ander thema behandeld zien worden? Laat het dan weten aan verenigingsondersteuner Ken van Leudal Leeft via ken@negen.nl.