Tips: Voeding & Bewegen

De Beweegcoaches hebben de afgelopen weken veel verteld over bewegen. Naast bewegen is ook gezond eten van belang. Je lichaam verandert vanaf je vijftigste. Je beweegt vaak minder waardoor de spieren in omvang afnemen. Daarom heb je minder eten nodig. Zorg voor voldoende beweging, maar ook voor minder en gezond eten.

Schijf van vijf

Maar wat is gezond eten? De Schijf van Vijf helpt om gezonde keuzes te maken. Daarin staat wat u allemaal mag eten. Zoals veel groente en fruit, volkorenbrood, melk, kaas en nootjes. Eten volgens de Schijf van Vijf is ook beter voor het milieu omdat je minder vlees eet. Probeer elke dag iets uit iedere schijf te eten. Dan krijg je alle voedingsstoffen binnen, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vitamines. Zorg voor extra Vitamine D: dat ver­mindert de kans op vallen en botbreuken. Vitamine D kun je ook opdoen door van de zon te genieten.

Lekker voor de hele dag

Voldoende groente en fruit eten, is belangrijk. Het geeft energie en weerstand. Toch lukt het niet altijd voldoende groente en fruit te eten. Het is ook niet niks: minimaal 250 gram groente per dag en 2 stuks fruit. Gelukkig zijn er veel tips en trucs om meer groente en fruit te (leren) eten. Doe eens groente of fruit op je boterham. Bijvoorbeeld hummus met avocado, sla en tomaat. Of plakjes banaan of appel met appel­stroop. Probeer fruit liever te eten dan te drinken. In een stuk fruit zitten meer vezels en minder suiker dan in een glaasje vruchtensap. Groente is ook lekker als tussendoortje. Je kan en mag het de hele dag door eten!

Veel drinken

Veel water drinken is belangrijk. Wist je dat honger­gevoel vaak dorst is? Drink maar eens water als je honger hebt, dan trekt het hongergevoel weg. Voldoende water drinken lukt niet altijd, maar is nodig, zeker als het erg warm is. Wil je eens variëren? Drink water met een smaakje.

Af en toe iets lekkers

Snoep, koek en frisdrank staan niet in de Schijf van Vijf. Dat is niet gezond. Natuurlijk mag je af en toe iets lekkers snoepen, als het maar met mate is. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins zoals een koekje, chocolaatje, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook mag je maximaal 3 keer per week iets groters eten, zoals een stuk taart, zakje chips of een glas frisdrank. Wil je toch tussendoor iets lekkers snacken? Zorg dat er niet te veel ongezonde tussendoortjes in huis zijn. Als je het niet in huis hebt, kun je het ook niet opeten. Kies voor gezonde snacks zoals snacktomaatjes, een handje nootjes of bakje yoghurt.

Hulp nodig of vragen?

We delen de beweegtips- en oefeningen op deze website. Op YouTube vind je ook beweegvideo’s. Wil je meer bewegen, maar weet je niet zo goed hoe? Neem contact op met beweegcoach Matti via matti@negen.nl. Zij helpt graag!