Beweging bij zorgcentrum St. Elisabeth in Haelen

Net buiten Haelen ligt zorgcentrum St. Elisabeth van Land van Horne. Leudal Leeft zet zich in het zorgcentrum in om de bewoners meer in beweging te brengen. De beweegcoach begeleidt de bewoners tijdens activiteiten. Zij sprak hierover met een bewoonster mevrouw van Loos en zorgpartner Yvon.

‘’Ik woonde ruim 4 maanden bij Land van Horne, toen ik benaderd werd door Yvon met de vraag of ik een extra beweegmoment in de week zou willen. Dat wilde ik heel erg graag’’, vertelt mevrouw van Loos. ‘’Ik vind het belangrijk om actief te blijven en om mijn lichaam niet te laten rusten. Bewegen is alles. Na het rusten van twee uur is alles zo stijf als een hark. Ik heb meegedaan met de beweegwoordzoeker en de huiskamerbingo. Deze activiteiten waren erg leuk. Het houdt ons fit maar het is vooral na afloop ook gezellig om een kop koffie te drinken met de andere bewoners. Het is fijn om een tijdje onder de pannen te zijn en om afleiding te hebben.’’

Naast groepsactiviteiten bieden de beweegcoaches ook 1 op 1 begeleiding. Buiten wandelen, fietsen op de duofiets, oefeningen in de fysioruimte of op de eigen kamer. Het zijn allemaal activiteiten die de beweegcoach ondersteunt. De bewoonster van het zorgcentrum zou het heel jammer vinden als er minder beweegmomenten worden aangeboden. ‘’Bewegen is altijd goed en dat zou voor mij betekenen dat ik 1 á 2 beweegactiviteiten mis zou lopen per week. Ik vind het fijn om een stok achter de deur te hebben. Omdat ik wat ouder ben, ben ik soms bang om te vallen en durf ik bepaalde oefeningen niet alleen te doen. Dan is het fijn dat er iemand bij me is die me kan begeleiden en uitdagen hierin.’’

Yvon is zorgpartner bij St. Elisabeth en ziet dat de beweegmomenten veel betekenen voor haar cliënten ‘’Je ziet positiviteit bij de bewoners. Ze krijgen vaak een lach op hun gezicht als ze bezig zijn met beweging. Het is heel mooi om te zien dat er ook 1 op 1 aandacht wordt besteed. Zoals het nu gaat is het super en ik hoop dit we dit samen nog lang mogen voortzetten!‘’