Het AZC beweegt mee!

Afgelopen maanden werd er wekelijks na schooltijd een sportactiviteit georganiseerd voor de kinderen van het AZC in Baexem. Beweegcoach Matti: “We brengen kinderen van 4 tot en met 12 jaar in beweging, maar laten ze vooral ook zelf nieuwe activiteiten verzinnen. Het is een fijne uitlaatklep én ze leren de Nederlandse taal kennen.”

Sporten en spelen

Wekelijks komen de kinderen van het AZC in Baexem samen met onze beweegcoaches in beweging. De ene week worden de kinderen uitgedaagd om hun motoriek te ontwikkelen, zoals met werpen, mikken, balanceren, klimmen en klauteren. Een volgend moment wordt de gymzaal in vakken opgedeeld en mogen de kinderen zelf kiezen wat ze willen doen, als ze maar in beweging zijn. Er wordt gevoetbald, gebadmintond en klos gelopen. Ook klimmen op de wandrekken en zwaaien in de touwen zijn erg populair. Dit onder het genot van actieve muziek.

De voordelen van sporten zijn eindeloos

Matti: “Tijdens de beweegmomenten kunnen de kinderen hun energie kwijt door te rennen, te klimmen en te klauteren. Het is een fijne uitlaatklep. Daarnaast leren ze de Nederlandse taal kennen en ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden. Het heeft invloed op je humeur, het zorgt voor ontspanning, het bevordert je gezondheid, je kunt beter slapen en het zorgt voor meer zelfvertrouwen. De voordelen van bewegen zijn eindeloos. Het uitleggen van nieuwe spellen is door de taalbarrière soms een uitdaging. Gelukkig is de taal van sport universeel en kunnen we extra genieten als we eenmaal aan de slag gaan.”

Bedenken en ontdekken

De deelnemers zijn enthousiast en rennen gillend op de beweegcoaches af om te laten weten dat ze weer willen meedoen. Matti: “En het mooiste vind ik nog dat als kinderen zelf nieuwe spellen of sporten bedenken. Ik geef vaak een aantal voorbeelden om te doen met allerlei materialen. Vervolgens bedenken en ontdekken ze zelf wat ze ermee kunnen. Vaak komen er vernieuwende spellen uit en dat inspireert mij ook weer. Het is een groot succes en het levert niet alleen bij de kinderen, maar ook bij mij, veel energie op!”